Historiek

De Quaeye Werelt - 1477

De Slag bij Nancy was een veldslag  tussen de Bourgondiërs, onder leiding van Karel de Stoute die de stad Nancy belegerde, en troepen uit Zwitserland en Lotharingen, aangevoerd door René II, hertog van Lotharingen.


Op 5 januari 1477   sneuvelde hertog Karel de Stoute tijdens deze slag om Nancy  op een ijskoude winternacht. Zijn lijk, weggezonken in een moeras, werd pas enkele dagen later teruggevonden, half opgegeten door wolven. Zijn dood was een dramatisch keerpunt. De Bourgondische droom was ten einde.  Zijn dochter, Maria van Bourgondië, erft op 19 jarige leeftijd het immense rijk máár niet het vertrouwen van de Vlaamse steden. 


Brugge en Gent zagen hun kans om verloren privileges te heroveren en kwamen in opstand.   Het duurde niet lang of ook Antwerpen volgde in hun voetstappen. In een poging deze rebellie zo snel mogelijk in de kiem te smoren, stuurde het rijke Bourgondië een groot beroepsleger om de opstandige Antwerpenaren terug op de knieëen te dwingen...


Het event

Met 'de Quaeye Werelt' proberen we deze woelige periode die van groot historisch belang was zo waarheidsgetrouw mogelijk na te leven.   Sinds haar eerste editie in 1999 is de Quaeye Werelt uitgegroeid tot hét grootste middeleeuwse event van de Benelux. Talloze ambachtslieden en handelaars uit heel Europa tonen hier hun kunnen  en bieden de kans om hun waren te kopen en te proeven. Kleermakers, smeden, wapenmakers, houtbewerkers, wevers, enz.., elk onderdeel van het dagelijks leven in de late Middeleeuwen wordt hier voorgesteld. Het hoogtepunt is de historische veldslag waarbij honderden reenactors uit alle uithoeken van Europa deelnemen. Huurlingen, milities, ridders, boogschutters en kanonnen zullen hier de slag om Antwerpen naspelen.


De inkom is bovendien gratis!!

de Quaeye Werelt


Wanneer:

3-4 juni 2023

Veldslag 15u


Inkom gratis


Adres:

Provinciaal Groendomein Rivierenhof

Sterckshoflei

Deurne (Antwerpen)

Reenactors

Wil jij je inschrijven als reenactor? Klik hier voor verdere info.


Extra hulp

Ben je gebeten door de Middeleeuwen en wil je graag helpen als vrijwillger? Stuur dan zeker een mailtje met je gegevens zodat we contact met je kunnen opnemen.